Një studim thotë se deri në fund të shekullit njerëzit do të jenë në gjendje të kalojnë 125 vjet jetë

 Një studim thotë se deri në fund të shekullit njerëzit do të jenë në gjendje të kalojnë 125 vjet jetë

Disa shkencëtarë argumentojnë se sëmundjet dhe përkeqësimi i qelizave çojnë në një kufi natyror të jetës njerëzore, të tjerë argumentojnë se nuk ka kufi.

Numri i njerëzve që jetojnë mbi 100 vjet është rritur për dekada, në gati gjysmë milioni njerëz në të gjithë botën. Sidoqoftë, ka shumë më pak ‘superqindëshe’, njerëz që jetojnë deri në 110 ose edhe më gjatë. Personi më i vjetër në jetë, francezja Jeanne Calment, ishte 122 vjeç kur vdiq në 1997. 

Kjo jetëgjatësi ekstreme, sipas hulumtimit të ri nga Universiteti i Uashingtonit, ka të ngjarë të vazhdojë të rritet ngadalë deri në fund të këtij shekulli, me vlerësimet që tregojnë se një jetëgjatësi prej 125 vjetësh apo edhe më shumë se 130 është e mundur, pëcjellë Plustv.

“Njerëzit janë të magjepsur nga ekstremet e njerëzimit, pavarësisht nëse do të shkojë në Hënë, sa shpejt mund të vraponi në Olimpiadë, apo edhe sa kohë dikush mund të jetojë. Me këtë punë, ne përcaktojmë sasinë e probabilitetit që ne mendojmë se ka ndonjë individ për të arritur mosha të ndryshme ekstreme të këtij shekulli, “shpjegon autori kryesor i studimit, Michael Pearce, një student doktorature në statistika në Universitetin e Uashingtonit.

Kjo punë, e botuar më herët në revistën Demographic Research, përdor modele statistikore për të shqyrtuar ekstremet e jetës njerëzore. Me hulumtimin mbi plakjen, perspektivat për zbulimet e ardhshme mjekësore dhe shkencore dhe numrin relativisht të vogël të njerëzve që kanë arritur në mënyrë të besueshme 110 vjeç ose më të vjetër, ekspertët kanë debatuar mbi kufijtë e mundshëm të moshës maksimale në vdekje.

A ka kufizime në jetën e njeriut?
Ndërsa disa shkencëtarë argumentojnë se sëmundjet dhe përkeqësimi bazë i qelizave çojnë në një kufi natyror të jetës njerëzore, të tjerët argumentojnë se nuk ka kufi, siç demonstrojnë ‘superqindëshat’ me rekorde.

Ky studim mori një qasje të ndryshme. Studiuesit pyesnin veten se cila mund të ishte jeta më e gjatë njerëzore kudo në botë deri në vitin 2100. Duke përdorur statistikat Bayesian, një mjet i zakonshëm në statistikat moderne, studiuesit vlerësuan se rekordi botëror prej 122 vjetësh do të thyhet pothuajse plotësisht. Siguria, me një probabilitet i lartë që të paktën një person të jetojë midis 125 dhe 132 vjet.

Për të llogaritur probabilitetin për të jetuar përtej 110 vjetëve, studiuesit iu drejtuan përsëritjes më të fundit të Bazës Ndërkombëtare të Jetëgjatësisë, krijuar nga Instituti Max Planck për Kërkime Demografike. Kjo bazë e të dhënave gjurmon superqindjet e 10 vendeve evropiane, plus Kanadanë, Japoninë dhe Shtetet e Bashkuara.

Duke përdorur një qasje Bayesian për të vlerësuar probabilitetin, ekipi krijoi parashikime për moshën maksimale të vdekjes në 13 vende nga 2020 në 2100. Ndër gjetjet e tyre, studiuesit llogaritën një probabilitet afër njëqind për qind që rekordi aktual i moshës do të tejkalohet. në vdekje, e cila është 122 vjet e 164 ditë, nga Calment.

Ata gjithashtu arritën në përfundimin se probabiliteti që një person të jetojë më gjatë mbetet i lartë, deri në 124 vjet (99% probabilitet) dhe madje deri në 127 vjet (68% probabilitet). Sipas llogaritjeve të tyre, një jetë edhe më e gjatë është e mundur por shumë më pak e mundshme, me një shans 13% që dikush të jetojë deri në 130 vjeç. Ndërkohë, është “jashtëzakonisht e pamundur” që dikush të jetojë deri në 135 vjeç në këtë shekull.

“Siç është,” superqindëshat “janë atipikë, dhe probabiliteti i thyerjes së rekordit të moshës aktuale rritet vetëm nëse numri i superqindësheve rritet ndjeshëm. Me një popullsi botërore në rritje të vazhdueshme, kjo nuk është e pamundur,” justifikojnë studiuesit.

Njerëzit që arrijnë jetëgjatësi ekstreme janë ende mjaft të rrallë për të përfaqësuar një popullsi të zgjedhur. Edhe me rritjen e popullsisë dhe përparimet në kujdesin shëndetësor, ka një rrafshim të nivelit të vdekjeve pas një moshe të caktuar. “Me fjalë të tjera, dikush që jeton deri në 110 vjet ka pak a shumë të njëjtën probabilitet për të jetuar një vit më shumë sesa, për shembull, dikush që jeton deri në 114, që është afërsisht gjysma”, detajojnë ata.

“Pavarësisht sa vjeç janë, sapo të mbushin 110 vjeç, ata vazhdojnë të vdesin me të njëjtin ritëm. Ata kanë kapërcyer të gjitha gjërat që jeta u shkakton atyre, siç janë sëmundjet. Ata vdesin për arsye që janë disi të pavarura nga ajo që janë  prek më të rinjtë  eshtë një grup shumë i zgjedhur i njerëzve shumë të fuqishëm “, përfundojnë ata.

Të ngjajshme