??. ???? ??????????? ?????????????? ????????? ?? ?ë?????? shumë të rrallë

 ??. ???? ??????????? ?????????????? ????????? ?? ?ë?????? shumë të rrallë

Në kuadër të aktiviteteve për Edukim të Vazhdueshëm Profesional, Reparti i Pediatrisë në SPGJ prezentoi rastin të diagnostifikuar me Hemosideroze Idiopatike Pulmonale.

Sëmundje shume e rrallë dhe me prognozë të komplikuar. Incidenca e semundjes raportohet te jete perafersisht 1 rast në një milion femije në vit.

Sipas” Europian Respiratory society” në literature deri tash në botë janë Raportuar ~ 500 raste, si raste të izoluara ose raste në seri.

Rasti në këtë temë u prezantua – raportua nga Dr Sali Llapashtica- Specialist i Pediatrisë me mbështetje nga shefi i Repartit të Pediatrisë Dr.Sadik Rashiti dhe kolegët e tijë nga Pediatria.

Prezentohet rasti, femijë i moshës 7 vjeçar, mashkull, i cili prej moshes 2 vjeqare është ekzaminuar dhe trajtuar në disa Qendra Klinike, Spitale Private në Kosove, Maqedoni dhe Shqiperi me diagoza të pa sakta. Femiu daiganstifikohet në Repartin e Pediatrise nga Dr Sali Llapashtica me bashkëpuntore, diagnoza konfirmohet Patohistologjikisht.

Tani femiu percillet, dhe trajtohet me terapi sipas protokoleve standarde për këtë sëmundje. Kualiteti i jetës është shum i përmirsuar, femiu kryen të gjitha aktivitetet femijërore normalisht.

Puna e stafit infermior në trajtimin e pacientit është për tu vlersuar larte, puna ekipore , profesionalizmi ne trjatimin e rasteve rezulton në suksese te deshiruara. Stafit te Pediatrisë në SPGJ i dëshirojm suksese në vazhdimësi.

Të ngjajshme