Njeriu më gjumash në botë, ka fjetur për 11 ditë

 Njeriu më gjumash në botë, ka fjetur për 11 ditë

Gjumi është një aspekt thelbësor i rutinës sonë të përditshme. Dhe, shumë prej nesh e trajtojnë atë si një rutinë që përfshin të shkoni në shtrat në fund të ditës. Ndërsa disa e gjejnë gjumin shumë herët, një numër më i madh prej nesh vazhdojnë të rrotullohen në shtrat.

Stresi mund të jetë një shkak kryesor i mungesës së gjumit cilësor dhe do të ketë ndikime afatgjata në shëndetin, trupin dhe mendjen tonë.

A keni menduar ndonjëherë se cili është rekordi botëror për gjumin më të gjatë, apo cili është rekordi botëror për gjumin e vazhdueshëm? Shumë prej nesh mund të pyesin veten se si dikush mund të flejë për më shumë se 8 ose 10 orë pa pushim. Megjithatë, Peter Powers, një hipnotizues nga Mbretëria e Bashkuar mban rekordin e gjumit më të gjatë deri më sot. Ai qëndroi në gjumë për tetë ditë rresht dhe kjo gjë u pasqyrua ekskluzivisht nga mediat evropiane.

Megjithatë, njerëzit që qëndrojnë në gjumë për shkak të kushteve mjekësore nuk konsiderohen si rekord. Duhet të merren parasysh disa faktorë përpara se të vendoset rekordi i gjumit më të gjatë dhe rekordi ekzistues botëror nga Peter Powers ende nuk është tejkaluar.

Rekordi i Peter Tripp u thye nga Randy Gardner në vitin 1964. Randy qëndroi zgjuar për 264 orë, pra 11 ditë rresht dhe ky u bë rekordi botëror për kohën më të gjatë pa gjumë. Randy ishte 17 vjeç atëherë dhe përpjekja e tij u mbikëqyr nga Studiuesi i Gjumit në Stanford, Dr. William C Dement. Përpjekja e Gardner u njoh gjithashtu nga Rekordet Botërore Guinness.

Të ngjajshme