Kur dhe kush e shpiku trenin?

 Kur dhe kush e shpiku trenin?

Treni është një mjet i mirënjohur transporti që përbëhet nga një lokomotivë, e cila tërheq një sërë vagonësh të artikuluar. Ata qarkullojnë në shina dhe përdoren si për transferimin e mallrave dhe pasagjerëve. Lokomotiva e parë me avull u krijua nga inxhinieri anglez Richard Trevithick në 1804. Ka të dhëna historike që tregojnë se shinat u shpikën në Gjermani para vitit 1550. Këto shina ishin bërë prej druri dhe njiheshin si “vagonët”. “Karrocat” u përdorën si udhëzues në mënyrë që rrotat e karrocave që tërhiqeshin nga kuajt të mund të rrëshqasin mbi to. Më pas, druri u këmbye me hekur dhe ato u përdorën për të qarkulluar vagonat sipër. Sot është shumë i sigurt dhe përdoret nga miliona njerëz.

Fillimet e trenit

Trevithick bëri prototipin e tij të parë të një automjeti me avull në 1797. Shtytja u krye me anë të një kazani, i cili nxehej duke futur një shufër hekuri të nxehtë. Në patentë, Trevithick regjistroi mundësinë e ndezjes së zjarrit duke përfshirë një shakull, por në praktikë ai bëri që avulli nga cilindrat të dilte nga oxhaku. Zjarri u ndez më pas nga drafti i detyruar që gjeneroi kjo arratisje. Në 1801 ai e vendosi atë mbi rrota, ai mund të transportonte pasagjerë me një shpejtësi mesatare prej 8 km / h ndërsa udhëtonte përpjetë. Por ky sistem doli të ishte jopraktik pasi shpejt humbi presionin. Kjo bëri që ajo të harrohej derisa në 1826 George Stephenson e përdori atë në lokomotivat e tij.

Kush e promovoi zhvillimin e trenit?

George Stephenson ishte një inxhinier mekanik dhe civil i cili projektoi linjën e parë moderne hekurudhore me mjetet lëvizëse përkatëse dhe lokomotivat, si dhe matësin standard 1435 mm.

Personi i ngarkuar me projektin e vagonëve me rrota që kishin fllanxha për t’u fiksuar në shina, karakteristikë e trenit, ishte një inxhinier civil anglez me emrin William Jessop. Shpikja e tij, nga viti 1789, siguroi lëvizjen e rrotave në shina.

Udhëtime të planifikuara

Stephenson kontaktoi kompaninë Stockton & Darlington dhe ndërtoi linjën e parë hekurudhore që lidhte një minierë qymyri me një port lumor. Kjo kompani hekurudhore u bë një pioniere në transportin e njerëzve dhe mallrave. Në 1825 ata filluan të vendosnin orare të rregullta për udhëtimin me tren. Makineritë e kësaj kompanie kishin një kapacitet për të transportuar rreth 450 njerëz me një shpejtësi prej 9 miljesh në orë.

Treni në kontinentin Amerikan

Në Amerikë, koloneli John Stevens njihet si themeluesi i hekurudhës dhe hekurudhave. Në 1815 ai bëri një hartëzim të shinave dhe në 1826 ai dha prova që lokomotivat mund të lëviznin në shina rrethore. Në 1830, Tomb Thumb ishte treni i parë që bënte udhëtime të rregullta me ngarkesë. Rreth vitit 1857, u shfaq Makina e Fjetur Pullman, e krijuar posaçërisht për udhëtime brenda natës.

Cila është rëndësia e trenit sot?
Nga vitet 1980, lokomotivat me avull u zëvendësuan nga trena me naftë dhe elektrike. Këto makina janë më të lira dhe kërkojnë më pak punë mirëmbajtjeje. Si në Shtetet e Bashkuara dhe në shumicën dërrmuese të vendeve evropiane, trenat kanë sisteme me shpejtësi të lartë.


E ardhmja e trenit

Duke pasur parasysh koston e lartë të naftës që po rritet, pritet që treni gradualisht të bëhet mjeti kryesor i transportit në të ardhmen. Ka propozime për të përmirësuar performancën dhe qëndrueshmërinë e trenit. Një nga këto propozime që do të zhvillohet në të ardhmen është ndryshimi i motorëve me naftë në motorë me qelizë hidrogjeni.
Burimi: https://quieninvento.co/tren/

Prandaj, përgjigjja e pyetjeve të mëposhtme është:

Kush është shpikësi i trenit? Richard Trevithick.
Kur u shpik treni? Në vitin 1802.
Ku u shpik hekurudha? Në Angli.

/Përktheu PlusTV/

Të ngjajshme