Këto janë simptomat e variantit të Omicron: Shenja treguese që “shfaqet natën” – sipas mjekut

 Këto janë simptomat e variantit të Omicron: Shenja treguese që “shfaqet natën” – sipas mjekut

Që kur Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e përcaktoi variantin e ri Omicron si një “variant shqetësues” më 24 nëntor, e gjithë bota po mendon për masa të shtuara.

Edhe pse OBSH ka sugjeruar që Omicron ka një “rritje të rrezikut të riinfeksionit”, provat fillestare sugjerojnë gjithashtu se mund të shkaktojë një sëmundje më të butë se varianti Delta, i cili aktualisht po përhapet në të gjithë Evropën.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të qëndroni vigjilent dhe të reagoni në përputhje me rrethanat nëse vëreni shenjat paralajmëruese të variantit të ri.

Të dhënat janë të pakta për simptomat që duhen kërkuar, por mjekët në Afrikën e Jugut – ku u zbulua për herë të parë varianti – kanë dhënë të dhëna të rëndësishme.

Në një konferencë nga Departamenti i Shëndetësisë i Afrikës së Jugut, mjeku i përgjithshëm Unben Pillay renditi simptomat që raportonin pacientët me Omicron.

Një shenjë treguese mund të shfaqet gjatë natës, sipas doktorit. Pacientët po paraqiten me “djersitje natën”, tha ai. Djersitjet e natës janë kur djersitni aq shumë saqë rrobat e natës dhe shtrati janë të lagura, edhe pse vendi ku jeni duke fjetur është i freskët.

Doktor Pillay tha gjithashtu se ai po sheh pacientë që paraqiten me një kollë të thatë, ethe dhe shumë dhimbje trupi. Ai shtoi se njerëzit e vaksinuar priren të bëjnë “shumë më mirë”.

Megjithëse provat janë aktualisht të pakta, ka shenja inkurajuese që vaksinat aktuale do të ofrojnë njëfarë mbrojtjeje kundër variantit Omicron. Të dhënat e hershme sugjerojnë se vaksinat përforcuese kundër COVID-19 ofrojnë një shtresë shtesë mbrojtjeje kundër sëmundjes. /Telegrafi/

Të ngjajshme