Austri: Kitaristi shqiptar që punon në Universitetin “Kunstuni Graz Krug”

 Austri: Kitaristi shqiptar që punon në Universitetin “Kunstuni Graz Krug”

Fitues i shumë “Çmimeve Ndërkombëtare”, me krijimtari të pasur muzikore

Petrit Çeku, i njohur si mjeshtër i kitarës klasike, nga viti 2019 punon në Universitetin “Kunstuni Graz Krug”, Austri, shkruan albinfo.ch.

Ai është diplomuar pranë “Akademisë së Muzikës” në Zagreb dhe më pas ndoqi “Konservatorin Peabody” të Baltimores, SHBA.

Artisti shqiptar ka kompozuar muzikën që shoqëron filmin “Vera Andrron Detin”.

Ai ka lindur në Prizren, Kosovë, Çeku u frymëzua të luante kitare nga babai i tij që në moshën gjashtë vjeç. Ai ndoqi shkollën e muzikës “Lorenc Antoni” nga mosha 9 deri ne 17 vjeç, ku mori mësime në kitarë klasike nga Luan Sapunxhiu. Më 2002, Çeku u ftua nga Xhevdet Sahatxhija për të studiuar në Zagreb, Kroaci, në shkollën e muzikës “Pavao Markovac”. Ne vitin 2008, Çeku u diplomua në Akademinë e Muzikës në Zagreb, në klasën e njohur të Darko Petrinjak. Nga viti 2009–13 ai vazhdoi të studiojë me Manuel Barrueco në Konservatorin Peabody në Baltimore, SHBA. Çeku ka interpretuar shumë recitale në gjithë Evropën dhe Ameriken dhe ishte solist me orkestra të tilla si Simfonia e Baltimore, Filharmonia Çeke Kamertala, Orkestra shteterore e Hermitasit të Shën Petersburgut dhe Filarmoninë e Zagrebit. Ai gjithashtu paraqitet rregullisht me solistët e famshëm të Zagrebit dhe është anëtar themelues i Guitar Trio Elogio. Performon rregullisht në festivale muzikore si Festivali i Gjeneratës Tjetër, Samobor Festival, Panama Guitar Festival, Virtuozet e Gitarës të Moskës dhe Festivali Remusica i Prishtinës. Ai gjithashtu jep mesim rregullisht në Akademinë Polake të Kitarës dhe Festivalin e Mjeshtrave të Rinj Samobor. Petrit Çeku luan në një kitarë të bërë nga Ross Gutmeier.

Çmimet e klasit të parë, që ka fituar Petriti janë të shumta, si: “Gara Ndërkombëtare e Kitarës Klasike Michele Pittaluga 2007, Alessandria, Itali”, pastaj, “Gara Schadt e Telave të Simfonisë Allentown, Allentown, Pensilvani”, “Gara Ferdo Livadic 2005, Samobor, Kroaci, Performanca më e mirë e koncertit”, ”Gara Ndërkombëtare Parkening 2012, Malibu, Kaliforni”,  “Gara Ndërkombëtare për Kitaristë të Rinj Andres Segovia 2004, Velbert, Gjermani”, “Gara Emilio Pujol 2004, Sassari, Itali”, “Gara Ndërkombëtare e Guitares Maurizio Biasini 2011, Bolonjë, Itali”, “Gara e Kroacise 2003, Dubrovnik, Kroaci”, “Gara e Kitares Anna Amalia 2003, Weimar, Gjermani”, shkruan tutje albinfo.ch.

Po ashtu, Petritit ka marrë edhe disa çmime të  tjera, si: “Filarmonia e Zagrebit 2008, Muziktari ri më i mirë i vitit, Zagreb, Kroaci”, “Çmimi Muzikanti i ri më i mirë i vitit Ivo Vuljevic 2005”, “Gara Ndërkombëtare e Koncertos për Kitare JoAnn Falletta, Buffalo, New York, i Preferuari i Audiences dhe i Preferuari i Muzikantëve”. “Pasko Pertef Lameborshi, Petrit Berhami, Pëllumb Karagjozi, Pjetër Arbnori, Rexhep Bregu, Rexhep Karapici, Ridvan Bode, Robert Çeku, Roza Pati, Rrok Smajlaj Sabri”, “Çmim i renomesë ndërkombëtare Aki Takahashi, Rafael Andia, Marcel Worms, Petrit Çeku, Pierrot Lunaire Ensemble – Wien, Amici della Musica Cagliari etj.

Ndërkohë, CD-ja e parë e Çekut u lëshua në vitin 2008 me etiketën Naxos. Regjistrimet e tij të tërë suitave të Bahut, të aranzhuara nga Valter Deshpali, u vënë në treg në vitin 2016 nën etiketën spanjolle Eudora. /Albinfo.ch

Të ngjajshme