?ë???? ?? ??? ? ???????? ????? ? ???ë ????????? ?ë ??????

 ?ë???? ?? ??? ? ???????? ????? ? ???ë ????????? ?ë ??????

Në Gjilan banka e parë kreditore pas Luftës së Parë Botërore u themelua më 1925 dhe quhej “Novobrdska”. Më vonë më 1928, familja Arsiç nga Gjilani hapi bankën e vet e cila quhej “Kosovo”.

Njëherit, kjo familje hap edhe centralin elektrik me mulli. Ndërsa banka e dytë kreditore si shoqëri aksionare, u themelua në vitin 1932. Pronarët e bankave silleshin në mënyrë të paligjshme ndaj atyre që merrnin kredi, meqë kamata ishte shumë e lartë si për zejtarët dhe tregtarët e vegjël ashtu edhe për fshatarët e kësaj ane, prandaj, kredimarrësit paraqiteshin me kundërshtime të shpeshta të kambialeve e me protestë, sepse 135 ndodhte që kambiali të ishte paguar shumë herë. Kështu, edhe bankat më të mëdha bënë që jeta e fshatarit dhe e gjithë atyre që merrnin kredi të varfërohet edhe më shumë. /zerogjasht.com/.

Të ngjajshme