Kushtetuta e SHBA-s shitet në ankand për 43.2 milionë dollarë

 Kushtetuta e SHBA-s shitet në ankand për 43.2 milionë dollarë

Një nga kopjet e rralla të botimit të parë të shtypur të Kushtetutës së SHBA-së është shitur sot në shtëpinë e ankandeve Sotheby’s në Nju Jork për 43.2 milionë dollarë, që është shuma më e madhe e realizuar në shitjet në ankand për një dokument apo libër.

Blerësi është themeluesi dhe drejtori ekzekutiv i fondit të mbrojtjes shumëkombëshe “Citadel”, Kenner Griffin, i cili njoftoi se do ta huazojë dokumentin në muzeun në Bentonville, Arkansas, ku do të ekspozohet për disa kohë.

Në ankand, Griffin arriti të mposht një grup prej 17,000 entuziastësh të kriptomonedhave, të cilët arritën të mbledhin para në mbarë botën për të provuar të blinin Kushtetutën.

“Kushtetuta është një dokument i shenjtë që u jep të drejta të gjithë amerikanëve dhe të gjithë atyre që kanë aspiratën për të qenë. Kjo është arsyeja pse qëllimi im ishte të sigurohesha që kjo kopje të jetë e disponueshme për të gjithë amerikanët në muzetë tanë dhe vendet e tjera publike”, tha Griffin.

Zëdhënësja e Muzeut Bentonville, Olivia Walton tha se ata ishin të nderuar që patën mundësinë të ekspozonin një nga dokumentet më të rëndësishme në historinë amerikane.

Muzeu u themelua në vitin 2011 nga Alice Walton, në pritje të themeluesit të “Walmart”, Sam Walton. Dokumenti që Griffin bleu sot është një nga 13 kopjet e njohura të botimit të parë të Kushtetutës Amerikane dhe një nga dy që janë në pronësi private.

Është shitur për herë të fundit në vitin 1988, kur koleksionisti Howard Goldman e bleu për 165,000 dollarë.

Rekordi i mëparshëm për një libër apo dorëshkrim ishte i vitit 1994, kur Bill Gates bleu “Codex Leicester” të Leonardo da Vinçit për 30.8 milionë dollarë./FrontOnline/

Të ngjajshme