Karnavalet dhe panagjyret e Gjilanit

 Karnavalet dhe panagjyret e Gjilanit

Deri në mesin e viteve ‘60-të të shekullit të kaluar, në Gjilan organizohej karnavali i qytetit. Ky karnaval ka qenë i vetmi në Kosovë. Njerëzit më të moshuar se unë e mbajnë mend më mirë këtë ndodhi interesante, që sillte gjallëri festive në qytet.

Panagjyrat (panairet) janë organizuar dy herë brenda vitit. Një në fillim të pranverës kurse tjetri në përfundim të verës.
Panagjyri ka qenë një lloj pazari (tregu) i madh ku vinin mallra të llojllojshme dhe njerëz apo shitës dhe blerës nga të katër anët.

Qyteti bëhej edhe qendër e argëtimit, pasi që vinin hulaçkat (ringishpillat) dhe lojërat e ndryshme, përfshirë Murin e Vdekjes ku ekzibicionistët me motoçikleta krijonin spektakël. Edhe panairi u ndalua në fillim të viteve të ‘80-ta të shekullit të kaluar.

Sot askush nuk di të flas gjerësisht apo të tregoj si filluan dhe pse u ndaluan këto dy organizime që në fakt nuk ishin vetëm ndodhi pazari dhe argëtimi, por edhe ngjarje kulturore. Për këtë temë nuk ka asgjë në internet, pos kësaj fotografie e cila paraqet pamje të karnavalit. Kjo edhe për shkak se neve nuk na intereson asgjë nga e kaluara jonë. 

Megjithatë, Gjilani (atëherë Gilani) ka qenë më shumë qytet seç është sot. /telegrafi/

Të ngjajshme