Izraeli zhvillon pulën që bën vezë nga të cilat çelin vetëm zogj femra

 Izraeli zhvillon pulën që bën vezë nga të cilat çelin vetëm zogj femra

Një pulë e zhvilluar nga startup-i izraelit Huminn dhe Organizata izraelite e Kërkimeve Bujqësore – Instituti Volcani, është e para në botë që lëshon vezë nga të cilat çelin vetëm zogjtë femra.

Teknologjia unike transferon një tipar biologjik përmes kromozomeve seksuale, gjë që pengon zhvillimin e embrioneve mashkullore.

Pula pjellëse, e quajtur Golda, është plotësisht identike me racën e pulave që bëjnë vezë të ngrënshme në tryezë dhe aktualisht përdoren në bujqësi.

Kompania tha se Drejtori i Përgjithshëm i Bashkimit Evropian për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit ka ekzaminuar teknologjinë dhe ka konfirmuar se pula dhe vezët e vezëve mund të tregtohen, siç është aktualisht praktikë.

Kjo është kompania e parë që arriti të zhvillojë një zgjidhje të provuar për këtë problem serioz të mirëqenies së kafshëve në industrinë e shpendëve. Ai eliminon çdo nevojë për klasifikimin dhe shkatërrimin e afërsisht 7 miliardë zogjve meshkuj njëditorë çdo vit, të cilët konsiderohen si një “nënprodukt i panevojshëm” në industrinë e vezëve të ngrënshme.

Përveç zgjidhjes së çështjes së mirëqenies së kafshëve, resurset e konsiderueshme të nevojshme për çelëzim reduktohen pothuajse përgjysmë dhe kostot e klasifikimit dhe asgjësimit të zogjve meshkuj eliminohen.

“Në vitet e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë të një ndryshimi të ndërgjegjësimit në mbarë botën në lidhje me mirëqenien e kafshëve, por nga ana tjetër, nuk janë identifikuar zgjidhje praktike për të ndaluar fenomenin fatkeq të vrasjes së zogjve meshkuj,” tha Dr. Yaarit Wainberg, CEO. of Poultry nga Huminn, e cila u krijua në bashkëpunim me Huminn (ish Impact NRS) dhe Institutin Volcani. “Ne jemi krenarë dhe të emocionuar që jemi të parët në botë që ofrojmë një zgjidhje efektive, me një kontribut të rëndësishëm në të gjithë zinxhirin e vlerës – e gjithë kjo bazuar në shkencën dhe inovacionin izraelit.” /disidenti.net/

Të ngjajshme