S’ka liberalizim as sivjet!

 S’ka liberalizim as sivjet!

Skepticizmi për liberalizim të vizave për qytetarët e Kosovës po vazhdon edhe pas zgjedhjeve në Francë dhe fitores për mandatin e dytë të presidentit, Emanuel Macron. Zgjedhjet e serishme parlamentare në Francë në muajin qershor dhe hezitimi i vendeve të tjera skeptike të BE-së pritet të pamundësojë largimin e regjimit të vizave nën presidencën franceze të Këshillit të Evropës.

Megjithëse në partinë në pushtet e shohin si pozitive fitoren e Macronit, njohësit e proceseve integruese të BE-së janë në mëdyshje për lëvizjet pozitive të tij sa i përket liberalizimit të vizave.

Shefja e grupit parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila thotë për KosovaPress se Kosova nuk mund të jetë përjashtim i projektit të Macron për avancimin e projektit të BE-së.

Megjithatë, ajo nuk pranon të flas për afatet kohore për liberalizimin e vizave, por thotë se shanset më të mëdha dhe reale për liberalizim të vizave janë me Macronin president se sa kundërkandidaten e tij. Kemi një triumf të demokracisë në vendet e Bashkimit Evropian. Fitorja e presidentit Macron mban shpresën e Evropës së bashkuar dhe politikës e cila synon avancimin e projektit të Bashkimit Evropian. Në kuadër të kësaj, Kosova nuk mundet të jetë përjashtim, përderisa rezervoj të drejtën të mos flas me afate kohore në raport me procesin e liberalizimit të vizave. Tash është fakt i njohur se gjitha standardet dhe kushtet ndaj Kosovës janë plotësuar në raport me liberalizimin. Kjo është një padrejtësi që po ndodh, ndërsa shanset natyrisht janë shumë më të mëdha dhe reale me presidentin Markon në krye të Francës se sa të kishim dikë tjetër në këtë shtet të madh evropian”, thotë ajo.

Të ngjajshme