Rrushi i thatë, mineralet dhe Vitaminat e tij

 Rrushi i thatë, mineralet dhe Vitaminat e tij

Nuk ka njeri që nuk ka provuar shijen e shijshme karakteristike të rrushit të tharë. Këto fruta të thata, pa të cilat nuk mund të imagjinohen shumë ëmbëlsira, janë përdorur që nga kohët e lashta, nga nënat dhe gjyshet tona që na dhanë shpesh si ëmbëlsirë të shijshme.

Vitaminat esenciale dhe mineralet

Rrushi i thatë është i pasuri me vitamin C, K dhe B-6. Është gjithashtu një burim i kalciumit, natriumit, hekurit, magnezit, fosforit, bakrit dhe manganit. Niveli i lartë i natriumit rregullon balancën e lëngjeve dhe mineraleve në trup, dhe kontribuon në funksionin normal muskulor, presionin e gjakut dhe tretjen.

Micronutrientet dhe kaloritë

Në një gotë të vogël rrush të thatë, ka 129 kalori pa yndyrë ose kolesterol. Kjo sasi e rrushit përmban 34 gram karbohidrate dhe 2 gram fibra diete. Fibra dietike ndihmon tretjen dhe ruajtjen e shëndetit të zorrës së trashë. Fibra dietike gjithashtu kontribuon në reduktimin e kolesterolit.

Përfitime të tjera

Rrushi i thatë është një burim i flavonoideve dhe antioksidantëve të kolinës që ndihmojnë në reduktimin e radikaleve të lira, të cilat shkaktojnë sëmundje dhe plakje të organizmit njerëzor. Rrush të thatë janë një nga burimet më të mira për mineralin bor, i cili përmirëson shëndetin e kockave dhe mbron kundër artritit. Një përbërës në rrush të thatë, i njohur si fruktan, i përket grupit të probiotikëve. Probiotikët ndihmojnë në tretjen e zorrëve dhe stimulojnë rritjen e baktereve të dobishme në zorrën e trashë.

Të ngjajshme