Prodhimi i makinave bie në nivelin më të ulët në 65 vjet

 Prodhimi i makinave bie në nivelin më të ulët në 65 vjet

Prodhimi i makinave në MB vitin e kaluar ra në nivelin e tij më të ulët që nga viti 1956, sipas shifrave nga Shoqata e Prodhuesve dhe Tregtarëve të Motorëve.

SMMT tha se shifrat ishin të mjerueshme, kryesisht falë mungesës globale të mikroçipit dhe ndërprerjes së shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.Ai tha se kishte optimizëm për të ardhmen, me njoftimin e investimit të ri me vlerë rreth 5 miliardë paund.

Por ai paralajmëroi se kostot e larta të energjisë mund të jenë një sfidë për prodhuesit e makinave këtë vit.Shpresat që prodhimi i makinave do të rikuperohej në vitin 2021 u shkatërruan me vendosmëri.

Sipas shifrave të SMMT, pak më pak se 860 mijë makina të reja u larguan nga fabrikat në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar. Kjo ishte edhe më pak se në vitin 2020, kur vala e parë e Covid dhe bllokimet e shoqëruara detyruan disa fabrika të mbylleshin.

Parashikimet e pavarura të prodhuara për SMMT sugjerojnë se prodhimi do të rritet me gati 20% vitin e ardhshëm, në më shumë se një milion automjete.

Por organizata tha se nëse lojtarët e rinj nuk vijnë në treg, industria nuk ka gjasa të kthehet në nivelet e prodhimit të parë pesë vjet më parë, kur rreth 1.7 milionë makina u larguan nga fabrikat në Mbretërinë e Bashkuar.

Mungesa e çipit, ndërkohë, pritet të mbetet një faktor në pjesën e parë të këtij viti – por të bëhet më e lehtë pas kësaj. Megjithatë, industria ka të ngjarë të përballet me një sfidë tjetër, shumë domethënëse: rritjen e shpejtë të kostove të energjisë.

Të ngjajshme