Në Gjermani po provohet java e punës katërditore

 Në Gjermani po provohet java e punës katërditore

Pas një projekti të ngjashëm pilot në Mbretërinë e Bashkuar, disa kompani në Gjermani po nisin një provë të javës katërditore, duke filluar nga shkurti.

Nga gjykimet në Mbretërinë e Bashkuar dhe Portugali te legjislacioni i ri që lejon një javë katërditore në Belgjikë, disa vende rreth Evropës kanë përqafuar idenë e orëve më të shkurtra të punës.

Më 1 shkurt, organizata jofitimprurëse “4 Day Week Global” dhe konsulenca e biznesit Intraprenör do të nisin një projekt madhor gjashtëmujor për të testuar nëse java katërditore mund të jetë një model i zbatueshëm për kompanitë në Gjermani, shkruan albinfo.ch.

Megjithëse ekzistojnë modele të ndryshme për javën katërditore, koncepti synon të gjejë një orar pune që u jep punonjësve më shumë kohë për t’u fokusuar në jetën e tyre private, duke rritur shëndetin, kënaqësinë në punë dhe mirëqenien e tyre.

Në Belgjikë, kjo përfshin të punosh me orë më të gjata për të kondensuar një javë të plotë pune në vetëm katër ditë, përcjell thelocal.de.

Megjithatë, modeli që po provohet në Gjermani parashikon që punonjësit të punojnë më pak orë për të njëjtën pagesë, me kusht që të ruajnë produktivitetin e tyre aktual.

Kjo ndjek parimin e përdorur në një gjykim të ngjashëm në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar, i njohur si parimi 100-80-100. Në praktikë, kjo nënkupton marrjen e 100 për qind të pagës për 80 për qind të orarit të punës, me 100 për qind të prodhimit të mëparshëm.

Kush është i përfshirë në projektin pilot?

Sipas organizatorëve të projektit, 45 biznese po marrin pjesë në provë në një sërë industrish dhe sektorësh të ndryshëm.

Grupi më i madh i kompanive është në sektorin e IT-së (14 për qind), pasuar nga firmat konsulente (12 për qind), kompanitë nga sektori i shitjes me pakicë dhe hotelierisë (11 për qind) dhe kompanitë e pronave dhe ndërtimeve (10 për qind).

Për sa u përket rajoneve, shumica e pjesëmarrësve në provë vijnë nga North Rhine-Westphalia (30 për qind), Baden-Württemberg (17 për qind) dhe Bavaria (16 për qind).

Veçanërisht, shumica dërrmuese e kompanive që marrin pjesë janë organizata më të vogla: kompanitë me deri në 49 punonjës përbëjnë 54 për qind të pjesëmarrësve në provë, ndërsa pjesëmarrja midis kompanive të mëdha është e ulët.

Sipas Intraprenör, kjo është thjesht sepse firmave më të mëdha u duhet shumë më tepër kohë për të organizuar një orar alternativ pune, duke e bërë më të ndërlikuar për to pjesëmarrjen në provë.

Pse të gjithë po flasin për javën katërditore?

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për orar fleksibël të punës ose punë në distancë, vitet e fundit kanë parë një vlerësim të madh me status quo-në e punësimit me kohë të plotë.

Në një sondazh të fundit të kryer nga organizata sindikale Hans Böckler Stiftung, 81 për qind e të anketuarve thanë se dëshironin të kalonin në një javë pune katër-ditore, ndërsa 73 për qind thanë se dëshironin të punonin me orë më të shkurtra – por vetëm me të njëjtën pagesë.

Kjo dëshirë për një ekuilibër më të mirë punë-jetë është reflektuar edhe në negociatat e fundit të sindikatave në Gjermani.

IG Metall – sindikata më e madhe në Gjermani që përfaqëson industrinë e çelikut – aktualisht po lufton për një javë pune 32-orëshe, pasi kanë negociuar më parë orët e tyre të punës deri në 35.

Sindikata e drejtuesve të trenave GDL po lufton gjithashtu për uljen e orarit të punës, duke këmbëngulur për një javë pune 35-orëshe për të njëjtën pagë.

Deri më tani, Deutsche Bahn ka qenë e rezervuar për këtë çështje, duke përmendur mungesat aktuale të punëtorëve dhe çështjet logjistike. Por shefi i GDL, Claus Weselsky e ka kthyer këtë argument, duke thënë se orët më të shkurtra të punës do të ndihmonin në rregullimin e mungesës së fuqisë punëtore duke e bërë punën më tërheqëse.

Çfarë ndodhi në provat e mëparshme?

Në provën në Mbretërinë e Bashkuar që përfundoi shkurtin e kaluar, eksperimenti u përshëndet si një “moment përparimi”, me 56 nga 61 kompanitë që zgjodhën të vazhdonin javën e punës katërditore pas përfundimit të provës.

Në fund të studimit, punonjësit ndiheshin më të shëndetshëm dhe më të ekuilibruar, ndërsa produktiviteti ishte rritur edhe përkundër orëve më të shkurtra të punës.

Duke u thelluar në rezultatin e provës, studiuesit nga Kembrixhi dhe Bostoni zbuluan gjithashtu se 40 për qind e rreth 3000 pjesëmarrësve raportuan se ndjeheshin më pak të stresuar, ndërsa dorëheqjet u ulën me rreth 57 për qind gjatë periudhës gjashtëmujore.

Kjo duket se forcon argumentin se një ekuilibër më i mirë punë/jetë mund të rrisë motivimin dhe të çojë në rezultate më të mira biznesi.

Megjithatë, kritikët kanë argumentuar se provat e vetëpërzgjedhura janë një mostër e njëanshme dhe se një javë pune katërditore funksionon më mirë në disa industri se të tjerat.

Një shembull kryesor i kësaj do të ishin shoferët e trenave. Megjithëse punëtorët mund të ndihen më të relaksuar dhe të motivuar me orë më të shkurtra pune, ata ende mund të ngasin vetëm një tren në të njëjtën kohë, që do të thotë se produktiviteti do të binte nëse punonjësit do të punonin më pak.

A mund të zgjerohet modeli katërditor në të ardhmen?

Nëse prova e fundit në Gjermani është një sukses, shumë nga pjesëmarrësit e provës mund të zgjedhin të miratojnë javën katër-ditore në terma afatgjatë, ndërsa kompani të tjera mund të vendosin të zbatojnë skemat e tyre pilot për punonjësit.

Ndërkohë, ndërsa sindikatat fokusohen më shumë në orët e punës sesa në rritjen e paketave të pagave të tyre, ne mund të shohim një varg marrëveshjesh të reja kolektive ku punëtorëve u jepen javë më të shkurtra pune për të njëjtën shumë pagash.

Thënë kështu, Gjermania është shumë larg rregullimit për një javë pune katër-ditore në nivel qeveritar – dhe Ministria e Punës thotë se aktualisht nuk ka plane për ta bërë këtë. “Futja e një jave katërditore ligjore nuk është planifikuar në Gjermani. Ligji Bazë vendimet për organizimin e orarit të punës ua lë palëve të kontratave kolektive dhe kontratave përkatëse të punës. Këta janë të lirë të marrin vendimet e tyre në këtë drejtim, duke iu nënshtruar dispozitave të Ligjit për Orarin e Punës”, ka thënë një zëdhënës i ministrisë për The Local.

Të ngjajshme