“Më lirë se një çamçakëz”, kjo komunë në Kroaci shet shtëpi për 30 cent

 “Më lirë se një çamçakëz”, kjo komunë në Kroaci shet shtëpi për 30 cent

Komuna e Legradit në Kroaci ka pesë vjet që i shet pronat me kuna, tash me 30 cent. Sipas komunës, një politikë e tillë demografike ka filluar të japë rezultate pozitive, ndaj së shpejti do të nxjerrin në treg edhe disa shtëpi të tjera. Komuna e Legradit është përpjekur ta përmirësojë pamjen demografike që nga viti 2018 me politikën “shtëpi për një qindarkë” dhe stimuj të tjerë në zgjidhjen e çështjes së strehimit për familjet e reja.

Kryetari i komunës, Ivan Saboliq, tha për agjencinë kroate të lajmeve, Hina se bëhet fjalë për rimëkëmbjen demografike të komunës, e cila është planifikuar për një kohë të gjatë, sepse ende në atë rajon idilik, ngjitur me Dravan, vdekshmëria është më e madhe se nataliteti. Megjithatë, kjo prirje negative po ngadalësohet pasi familjet e reja qëndrojnë në Legrad, dhe ato nga qarqet fqinje gjithashtu shpërngulen.

Si dëshmi se gjërat janë përmirësuar, ai përmend faktin se po përmirësojnë zonën dhe duket se në një të ardhme të afërt do ta zgjerojnë edhe me metra katrorë shtesë. Njeriu i parë i Legradit thekson se përveç shtëpive me çmim më të ulët se çamçakëzi, shesin edhe parcela ndërtimi, por interesi për to është më i ulët se për shtëpitë që janë të përshtatshme për përshtatje, shkruan Index.hr, përcjell Gazeta Express.

Tri kushte

Kushtet për blerjen e një shtëpie apo kantieri është që të jetë çift i martuar apo i pamartuar deri në 45 vjeç, të mos jenë dënuar dhe të mos kenë zgjidhur çështjen e banimit. Ata marrin pikë shtesë nëse janë të angazhuar në një profesion deficit dhe kanë fëmijë. Deri më tani, rreth pesëdhjetë familje kanë konsumuar masat e shitjes stimuluese të shtëpive dhe tokave dhe bashkëfinancimit të përshtatjeve të banesave dhe falë kësaj, 120 persona kanë qëndruar ose janë shpërngulur në Legrad.

Saboliq njofton se komuna do të vazhdojë t’i shesë shtëpitë për 30 cent, ndërsa aktualisht është në proces vlerësimi të disa shtëpive, pas së cilës do të marrë vendim për shitjen e tyre. “Besoj se së shpejti do ta shpallim tenderin për shitjen e patundshmërive dhe shpresoj që kësaj radhe të mos mungojë interesimi për blerje”, thotë Saboliq.

Kryetari i Legradit u bën apel komunave dhe qyteteve të tjera që me një politikë të tillë strehimi të ndikojnë në tablonë demografike të Kroacisë, “sepse përveç punës, pronësia e një shtëpie apo apartamenti është prioritet për familjet”.

Të ngjajshme