Emri i Hysen Shabanit meriton më shumë se një rrugë fshati

 Emri i Hysen Shabanit meriton më shumë se një rrugë fshati

Hysen Tasim Shabani u lind më 20 prill 1928, në fshatin Përlepnicë të Gjilanit. Si i ri, Hyseni kishte mësuar shkrim-lexim dhe njëkohësisht zotëronte zanatin e Nallbanit.

Kujtoj që gjithmonë daja Hysen fliste tema për Shqipërinë Etnike, ndonjë shaka të lehtë që nuk rëndonte tjetrin eventualisht ndonjë poezi të Fishtës apo të Nolit…

Kujtoj që dhoma e Dajës Hysen ishte një Bibliotekë që do t’ia kishte sot për lakmi çdo adhurues i librit.

Daja Hysen njihej në qytetin e Gjilanit si Xha Hyseni. Pasardhësit e tij ishin shënjestër e regjiimit të kohës.

Pushteti i asaj kohe i dinte mirë edukatën dhe bindjet e “mbrapështa” politike që kishin fëmijët e Hysenit, të cilët tërë jetën ishin të burgosur e sakatosur ndër vite.

Emri i Hysen Shabanit meriton të ngritet në një stad më të lartë se sa thjesht një emër i një rruge fshati.

Xha Hyseni la pas vete disa vepra letrare ndër më të njohura, ‘Valët e atdheut’ (1993), ‘Ngjarjet që na tronditën’ (1996), ‘Valët e trishtimit’ etj. /Burim Demiri/

Të ngjajshme